Kuluttajaliitto – Tietoisku
9.6.2021
Yle – Kaikki kaikesta-animaatiosarja
9.9.2022

STEK ry

Linnanahteen energiamurros

 

Aki Linnanahde tekee selvää energiamurroksesta Smilen tuottamassa kahdeksanosaisessa sarjassa


Tarve

STEK ry halusi yleishyödyllisenä yhdistyksenä tehdä energiamurrosta helpommin lähestyttävämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. "Energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään globaalisti, ja tuotannon muutos hiilineutraaliksi tulee vaatimaan jättimäisiä investointeja. Yhtälö on hyvin monitahoinen, mutta tämä ”vihreä siirtymä” vähähiilettömään energiantuotantoon on ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta välttämätön. Samalla haluamme tuoda esiin niitä moninaisia energiantuotannon hiilineutraaliuden ratkaisuja, joita on jo tehty tai jotka ovat suunnitteilla. Uskomme tällä tavoin tuovamme keskusteluun ilmastonmuutoksesta myös toiveikkuutta", kertoo STEK ry:n viestinnän asiantuntija Kirsi Gimishanov.

Ratkaisu

Smile tuotti viihteellisen kahdeksanosaisen dokumenttisarjan ”Linnanahteen energiamurros”, jossa tutustutaan erilaisiin energian tuotanto- ja varastointimuotoihin. Sarja lähestyy energiamurrosta elämyksellisyyden kautta. Viihteelliseen sisältöön on upotettu myös paljon asiaa. Monimutkaisiä käsitteitä konkretisoidaan niin että hitainkin ymmärtää, ja maailmanlaajuinen siirtymä kohti uusiutuvaa energiaa, energiamurros, saa lihaa luiden ympärille. Sarja esittelee moninaisia tapoja tuottaa sähköä mahdollisimman vähin päästöin, ja siinä tavataan arkipäivän sankareita, joiden avulla Suomen hiilineutraali tulevaisuus rakentuu. Sivutuotteena selviää myös se, että Suomi on tuotannon varmuuden, luotettavuuden sekä teknologisen kehityksen osalta ihan maailman kärkikastia.

Toteutus

Ohjaaja Santtu Miikkulainen uskoo sarjan energiamurroksesta tulevan tarpeeseen: "Tavoitteenamme oli tehdä tärkeästä asiasta laadukasta viihdettä, mutta samalla tuoda katastrofia maalailevaan ilmastokeskusteluun positiivista viestiä siitä, kuinka päästötön energiantuotanto etenee monella rintamalla. Näimme paljon vaivaa miettiessämme mahdollisimman selkeitä konkretisointeja, ja uskon että asian viihteellistäminen auttaa kiinnostuksen herättämisessä. Tuotannon aikana oli myös ilo huomata, että Suomessa kehitetään ja tuotetaan energiaratkaisuja erittäin ennakkoluulottomasti. Saimme paljon apua energia-alaa hyvin tuntevilta asiantuntijoilta ja tutkijoilta", Miikkulainen sanoo.

Sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan Youtubessa: www.youtube.com/c/Energiamurros


 

Millainen vastaanotto sarjalla on ollut?


Sarjan vastaanotto on ollut erittäin positiivinen ja siitä on tullut paljon kehuja myös energia-alan ammattilaisilta.

Miten sarjaa aiotaan hyödyntää?


Sarja on saanut niin paljon hyvää palautetta, että sen pohjalta ollaan jo suunnittelemassa sisältöjä eri koulutusasteilla hyödynnettäväksi. Tavoiteaikataulu on lanseerata ensimmäisiä digitaalisia sisältöjä jo lukukauden 2022-2023 alussa.

Mitä mieltä olette lopputuloksesta?


Lopputulos on ylittänyt odotukset. Sarja on sekä informatiivinen että viihdyttävä, ja siinä esitetyt konkretisoinnit ovat olleet oivaltavia.

 
 
Projektin kanssa liikkeelle?

Jätä meille yhteydenottopyyntö ja kerro mitä tarvitset. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja kartoitamme tarpeesi. Voit myös varata meiltä veloituksettoman sparrausajan. Autamme mielellämme! Ole meihin yhteydessä puhelimitse 010 83 83 600, sähköpostilla myynti@smileaudiovisual.fi tai lomakkeen kautta.