Yara – Webinaarisarjan striimaus
7.10.2020
Vantaan kaupunginmuseo – Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttely
22.1.2021

STEK

Tietoturvaton matka

 

2D-animaatio


Tarve

Animaatio toteutettiin tarpeesta viestiä peruskoululaisille tietoturvan perusteista kohdeyleisölle kiinnostavassa formaatissa. Hauskan ja suorastaan hillittömäksi yltyvän tarinan muodossa opetus menee varmasti paremmin perille.

Ratkaisu

Möttöset suuntaavat kesälomalla kauan odotetulle huvipuistoreissulle Kärpäsniemeen, mutta matkaan tulee odottamattomia mutkia. Perheen kesälomamatkasta muodostuu painajaismaisten sattumusten summa ymmärtämättömyyden ja liian sinisilmäisen verkkokäytöksen takia. Animaatiossa vilahtavat niin identiteettivarkaus, hakkerointi kuin valenettisivut. Nopeatempoinen rytmi ja hauskat hahmot tempaisevat katsojan mukaansa humoristiseen, mutta samalla opettavaiseen tarinaan. Heti alkuvaiheessa oli selvää, että animaatio tullaan julkaisemaan STEK:in kumppanin Yrityskylän alakoulun uudessa opeportaalissa, joka tarjoaa helposti käyttöönotettavaa lisämateriaalia opetukseen. Yrityskylän alakoulussa vierailee n. 75% Suomen kuudesluokkalaisista koululaisista.
Animaation tiimi lähti käsikirjoittamaan tarinan sisältöä sekä suunnittelemaan taustoja. Aluksi luotiin hahmosuunnitelma tarinan henkilöistä. Kuvakäsikirjoituksen pohjalta piirrettiin keyframeja eli pääkuvia sekä inbetween-ruutuja, jotka tekevät animaatiosta jouhevan. Ääninäyttelijöinä ja tarinan elävöittäjinä toimii Jukka Rasila, Minttu Mustakallio ja Tom Pöysti.
Animaatiossa haluttiin mukailla lastenohjelman tunnelmaa, joten 2D-animaatio oli tähän tyyliltään sopivin. Kokonaisuus sisältää 2D-animaation lisäksi 3D-tekniikoita. 2D-animointi tehtiin frame-by-frame-tekniikalla, eli jokainen ruutu piirrettiin käsin piirtopöydällä. Animaation taustat mallinnettiin ja animointiin erikseen 3D-ohjelmistossa.

Video on Yrityskylän opeportaalin lisäksi STEKin omilla opettejasivuilla www.sähkölä.fi ja sitä on jaettu sosiaalisessa mediassa. STEK teki videosta myös lehdistötiedotteen kyberturvallisuus asioiden noustua suurennuslasin alle syksyllä 2020. Video oli yhtäkkiä ajankohtaisempi kuin arvasimmekaan. Möttösten perheen hahmoja on myös mahdollista jatkossa hyödyntää STEK:in viestinnässä.


 
"Smilen kanssa projekti eteni tutun jouhevasti, ja meidän tarpeemme ymmärrettiin varsin nopeasti. Vaikka olemme tehneet yhteistyötä jo pitkään ja matkan varrella eri projektien kautta tietenkin hyvin tutustuneet toisimme, erottui Smile Audiovisual minusta myös ihan yhteistyön alkuvaiheessa siinä, että he nappasivat todella nopeasti kiinni siitä, mitä meillä oli mielessä."

- Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov