Tonnin videot meiltä ja mitä sillä saat?
14.6.2016Ammattikeittiöosaajat ry – Opetusvideot
12.10.2016Esittelyvideot ovat hyödyllisiä sisältöjä. Tämä on totta etenkin, kun on tarpeen kertoa tuotteesta, organisaatiosta tai palvelusta pintaa syvemmältä. Esittelyvideo voi esitellä yrityksen toimintaa, jolloin se yllättäen on myös yritysvideo. Toisaalta esittelyvideo voi kuvailla tuotteen toimintaa, jolloin se taikaiskusta on myös tuotevideo. Listaa voi jatkaa loputtomiin, sillä esittelyvideo taipuu moneen suuntaan. Matkalle pelkästä tarpeesta viestiä asia, aina valmiiseen lopputuotokseen, mahtuu monta sudenkuoppaa. Kuoppien välttäminen on mahdollista, kun seuraat näitä ohjeita.
Ratkaisevaan asemaan nousee heti projektin alussa tehtävä määrittely. Tarkkana on oltava seuraavien asioiden kanssa:
- MITÄ JA MIKSI: kohderyhmä, viesti ja haluttu vaikutus
- MITEN: sisältö, formaatti ja tyyli
- LOPPUTULOS: videoiden lukumäärä, kestot ja versiot (Instagram, Youtube, kieliversiot yms.)
Kohderyhmän lukitseminen on tärkeää siksi, että yhdellä videolla harvoin voidaan kosiskella kaikkia yleisöjä. Sisältö voi toimia useammallekin kohderyhmälle, mutta jokin ryhmä on asetettava keskiöön. Olipa video suunnattu nuorille, päättäjille, eläkeläisille, viljelijöille, opiskelijoille, toimitusjohtajille tai numismaatikoille, kaikki eivät keskiöön mahdu. Myös viesti on olennaista olla selvillä kaikille tuotantoon osallistuville, sitä kommentoiville tai rahoittaville tahoille. Yhteen videoon ei ole järkevää ympätä useita erilaisia viestejä. Muutoin lopputulos ei palvele hyvin oikeastaan ketään. Fokusoi siis viesti siten, ettei kenellekään jää epäselväksi mitä asiaa video esittelee, mistä se kertoo ja mikä sen pääviesti on.
Yleensä videolla halutaan olevan jonkinlainen vaikutus katsojaa. Hänen tulee ymmärtää jotain tai reagoida tietyllä tavalla. Esimerkiksi videon katsottuaan hänen halutaan klikkaavan nappia tai täyttävän lomakkeen. Kyseessä voi olla esimerkiksi nuori, joka haluaa videon katsottuaan hakeutua opiskelemaan taidealaa tai kansaedustaja, joka päättää videon katsottuaan äänestää tiiliskivien vientiregulaatiota vastaan. Yhteisymmärrys siitä miten tehdään ja mihin formaattiin lopputulos kuvataan, on tärkeää kokonaisuuden kannalta. Konseptin tyyli voi olla humoristinen, shokeeraava, sininen, retro, piilokamera, 3D-animaatio tai oikeastaan mitä vaan mielikuvitus, teknologia ja budjetti mahdollistaa. On järkevää kirjata ylös tarvittavien kuvauspäivien määrä, kuvausryhmän kokoluokka, kuvauskalusto ja minkä alan ammattilaisia videotuotannossa tarvitaan eli millä ryhmällä tehdään. Ryhmään voi kuulua tuottaja, ohjaaja, kuvaaja, valaisija, valomiehiä, maskeeraajia, lavastija, puvustija, assistentteja, näyttelijöitä ja monia monia muita rooleja.
Lopputuloksena on joko yksi tai useampia videoita. Näistä videoista voidaan tehdä joko yksi tai useampia versioita eri käyttötarkoituksiin. Yhden nettikäyttöön tulevan esittelyvideon pituus voi olla jotain 5 sekunnin ja 10 minuutin väliltä, yleisimmin noin 1,5 minuuttia. Kieliversioita kannattaa harkita, jos kohderyhmään kuuluu useita eri kansallisuuksia ja video sisältää paljon puhetta tai tekstiin pohjautuvia graafisia elementtejä.
Pidä huolta siitä, että videon konsepti on:
- KITEYTETTY: Olennaisen kitetyttäminen on todella haastavaa. Lisäksi kun se pitäisi vielä kiteyttää kiinnostavasti. Perehdytysvideo tai esittelyvideo, joka ei ole kiinnosta ja innosta, on käytännössä melko yhdentekevä. Jos on monta viestiä, ne kannattaa jakaa useammalle videolle.
- KIINNOSTAVA: Toisena asiana aiemmin mainittu kiinnostavuus. Ihmiset ovat kyllästettyjä visuaalisilla viesteillä, iästä, sukupuolesta ja sosiaalisesta statuksestaan riippumatta. Tärkeää on tarjota jotain erilaista, jotain kiinnostavaa. Miksi joku haluaisi katsoa videon? Pelkkä pakko ei ole hyvä keino muistijäljen pysyvyyden kannalta. Viestin tulee puhutella yleisöä aitoudellaan.
- JAETTAVA: Meillä jokaisella on sen verran visuaalista silmää, että pystymme erottamaan hyvin tuotetun huonosti tuotetusta – olipa kyseessä kuvanjälki, esiintyjien vakuuttavuus tai vaikkapa äänenlaatu. Video, jota katsojat haluavat jakaa eteenpäin syntyy aiemmin mainittujen tekijöiden yhdistelmästä. Ihmiset haluavat jakaa eteenpäin sisältöjä, jotka ovat ajankohtaisia, tunteisiin vetoavia, energisia, karismaattisia, yllättäviä, hurmaavia ja persoonallisia. Sopiva kulma valitaan kerrottavan viestin mukaan.
Näillä vinkeillä esittelyvideon suunnitteluvaihe ja esituotanto onnistuu suuremmalla todennäköisyydellä, kuin juoksemalla ihan umpimetsään. Varsinaisen tuotannon osalta pallo on aika pitkälti valitsemasi tuotantoyhtiön harteilla. Oikeastaan ainoa asia mihin tässä asiassa voit vaikuttaa, on alunperinkin valita tuotantoyhtiö, jonka laatuun luotat. Tuotantoyhtiön valinta on usein budjettikysymys. Halvimman hinnan perässä kulkeminen saattaa johtaa riman alituksiin, mutta joskus voi onnistaakin. Jälkikäteen tuotannossa tehdyille virheille on hyvin vaikeaa tehdä jälkituotannossa korjaavia toimenpiteitä. Kuvauksissa mukana olemalla voit kuitenkin vaikuttaa moneenkin seikkaan, joten lähde rohkeasti mukaan.
Animaation kohdalla tuotanto tapahtuu pääasiassa tuotantoyhtiön toimitiloissa, jolloin säännöllisillä palavereilla ja esimerkiksi layout-animaation kommenttikierroksilla on ratkaiseva merkitys lopputuotoksen oikeaan osumisen kannalta.
Varsinaisen tuotannon jälkeisessä jälkituotannossa asiakas pystyy vaikuttamaan moneenkin asiaan, kuten videon tempoon, leikkauksiin, grafiikoihin ja värimäärittelyyn. Kommentointikierrosten kautta syntyvä valmis lopputulos onkin parhaassa tapauksessa sekä asiakkaan, että tuotantoyhtiön kannalta esimerkillinen voimannäyte – innostava ja kiinnostava ylpeyden aihe. Tuotantoyhtiön tavoitteena on tehdä asiakas tyytyväiseksi ja asiakkaan tavoitteena on saada innostunut kohdeyleisö videolle. Nämä asiat toteutuvat kehässä. Kun kohdeyleisö on innoissaan, asiakas on tyytyväinen ja tuotantoyhtiö viettää iloisen karonkan. Miten onnistut esittelyvideon tuotannossa? Tätä ohjetta noudattamalla mahdollisuutesi hyvään lopputulokseen kasvavat merkittävästi!
Kiinnostuitko?
Tarvetta videotuotannolle? Sovitaan ilmainen palaveri ja ryhdytään hommiin! Autamme mielellämme. Soita Sasu Sorkiolle numeroon +358440453020 tai täytä alla oleva lomake ja otamme sinuun yhteyttä.